Eesti
Filtreeri
Huvi II pensionisamba maksete suurendamise vastu on suur
2023. aastal riisusid pensionifondide koore indeksifondid
Järgmisest aastast saab suurendada teise pensionisamba makseid

2023

Teisest pensionisambast lahkusid eelkõige väheste säästudega leibkonnad
Valitsuse kinnitatud pensionitõusuga jõuab keskmine pension 700 euroni
Tänavune pensionitõus on 15 aasta suurim

2022

Kogumispensioni 4 protsendi maksete kompenseerimine jaanuaris 2023

LHV kommentaar

12.01.07 LHV

Kommentaariks LHV pensionifonde kritiseerinud Äripäeva 12.01.07 artiklile

Andres Viisemann, 12. jaanuar 2007

Kuni 10% LHV pensionifondide varadest on investeeritud mittenoteeritud väärtpaberitesse. Tegu on keskmisest kõrgema tootluse, aga samas ka kõrgema riskiga väärtpaberitega.

Detsembris hindasime LHV pensionifondides olnud AS Versio võlakirjad 10%-le võlakirjade nominaalväärtusest. AS Versio võlakiri on olnud siiani ainus pettumust valmistanud noteerimata võlakirjadesse tehtud investeering, samas on kahe investeeringu väärtus peaaegu kahekordistunud ning ühe väärtus rohkem kui kahekordistunud.

Noteerimata võlakirjade puhul on riskide hajutamine eriti tähtis, seega on oluline teada, et tänu riskide hajutamisele ei mõjutanud kaotus AS Versio võlakirjadest oluliselt LHV pensionifondide tootlust. 2006 aasta lõpu seisuga oli LHV pensionifondide maht üle 328 miljoni krooni, kaotus Versiost on 4.13 miljonit krooni, mis moodustab LHV pensionifondide kogumahust 1.26%.

2006. aastal olid LHV pensionifondid LHV Maailma Aktsiad, LHV Tasakaalustatud Strateegia ja LHV Dünaamilised Võlakirjad võrreldes teiste sarnaste strateegiatega pensionifondidega kõrgeima tootlusega. Pensionifondid LHV Uued turud ja LHV Dünaamilised võlakirjad jäid tootluselt alla ainult eelnimetatud teistele LHV pensionifondidele.
 
LHV pensionifondide detsembrikuu kuu-ülevaate leiad siit .

Parimate soovidega,
Andres Viisemann
LHV Pensionifondide juht