Eesti
Filtreeri
Reiljan surub metsnikele pensioni juurde
Eripensionäride arvu paisutamine tuleb lõpetada
Õiglane pension peab sõltuma laste arvust!
Äripäev on pensioniea tõstmise poolt
Valitsus kavandab eripensionide kärpimist
Pensioniõiglus
Jaak Aab tahab muuta pensioni arvestamist

9000 pensionäri peavad tulumaksu tasuma hakkama

16.03.07 Äripäev

Eestis on ligikaudu 9000 pensionäri, kelle pension prognoosi kohaselt tõuseb 1. aprillil 3000 kroonist suuremaks ja seetõttu hakatakse nende pensionist tulumaksu kinni pidama.

Kuni 3000-kroonine pension on maksuvaba, 3000 krooni ületav osa aga kuulub tulumaksustamisele, teatas sotsiaalkindlustusamet.Tulumaksu kinnipidamist saab vältida, kui silmas pidada, et lisaks pensionile on igal pensionäril nagu ka kõigil töötajatel õigus 2000-kroonisele üldisele maksuvabale tulule. Sotsiaalkindlustusamet saab seda arvesse võtta üksnes pensionäri isikliku avalduse alusel.

Pensionär, kes saab tulu mitmest allikast, näiteks ka töötab, peab valima, kas ta soovib lubatud 2000kroonise mahaarvamise teha töötasult või pensionist ja esitama avalduse kas tööandjale või pensioniametile. Mõlemas kohas seda teha ei saa.

Valitsus kinnitas täna riikliku pensioni 2007. aasta indeksi väärtuseks 1,122. Pensionid suurenevad mõnesaja krooni võrra, olenedes igaühe isiklikust pensioniõiguslikust staažist ja aastakoefitsiendist.

1. aprillil viiakse läbi riiklike pensionide indekseerimine, mis tähendab, et rahvapensioni määra, pensioni baasosa ja aastahinde senikehtinud väärtused korrutatakse läbi indeksiga 1, 122 ja kõik riiklikud pensionid suurenevad.

Uued suurused on: rahvapensioni määr – 1423, 31 krooni; pensioni baasosa – 1123, 58 krooni ja aastahinne – 54, 43 krooni.

Annika Matson